Startsidan » Om factoring » 5 saker du behöver veta om factoring

5 saker du behöver veta om factoring


1. Vad betyder factoring.

Säg att du är en entreprenör som säljer kläder till ett stort varuhus (factoring är vanligt inom detaljhandeln). Du levererar kläder och skickar ut en faktura. Din bank eller ett annat finansinstitut betalar en del av din faktura, vanligtvis 75 till 80 procent, resten behåller de själva.

Banken driver alltså in fakturan från din kund, varuhuset, och har gett dig en del av dina pengar, de återstående 20 till 25 procenten, minus avgifter som vanligtvis är cirka 2-6 procent, tillfaller banken du avtalat med. Så om du fakturerar 100.000kr och säljer denna får du då 75.000 – 80.000kr enligt ovan exempel.

Nu tänker du kanske att det inte är bra att ge bort en del av fakturan men Factoring kan hjälpa företaget till bättre kassaflöde, särskilt med kunder som betalar sina fakturor sent. Men det finns andra skäl också. Vissa företag vill helt enkelt inte ta krediter eller leka bank. Med andra ord, du eller dina medarbetare behöver inte jaga dina kunder eller enskilda som är skyldig dig pengar. Du kan fokusera på dagliga arbetet.

2. Factoring är nu accepterat.

Förr brukade man se på Factoring lite som att anställa en tuff kille. Din kund vill förmodligen betala fakturan, men chansen finns, att de inte vill arbeta med dig igen. Men detta har ändrats.

Idag har de flesta, om inte alla, nationella banker en avdelning som jobbar just med Factoring. En anledning är att banker, finansiella långivare och factoringföretag har insett att även stora företag kan vara sena med betalningarna även om de flesta av dem så småningom kommer att betala. Ett litet företag kanske inte har råd att vänta på betalningen helt enkelt.

3. Factoring kan vara en användbar måttstock.

En bank beslutar om du har god kredit och om de ska låna dig pengar baserat på ditt finansiella förflutna. En långivare beslutar om att ge dig pengar baserat på din framtid. Så om en bank är villig att köpa dina fakturor, ser de pengar i din framtid.

4. Ett plus: Banken tar hela risken.

Factoring är inte ett lån (även om icke seriösa aktörer finns). Om du har sålt produkter för 50.000kr, och din bank initialt ger dig 37.500 (75 procent), och om sedan det stora varuhuset som du arbetar med går i konkurs och inte kan betala den fakturan, får du behålla de 37.500 du redan fått. Typiskt, du får inte mer pengar från banken, dvs de resterande 25 procenten minus avgiften. Men, återigen, du kommer inte att behöva betala tillbaka de 37.500 och om du inte hade använt ett factoringföretag så skulle du vara utan hela beloppet om 50.000kr.

5. Ett minus: Factoring är inte gratis.

Om du använder ett factoringföretag för att hantera all din fakturering så är det 20 till 25 procent av din inkomst som du i slutändan förlorar. Men väg fördelarna mot de negativa, passar factoring min verksamhet?


Lämna ett omdömme

Kommentarer inaktiverade.